ShoeBox – sau dorinta de a ajuta fara a astepta nimic in schimb

Simt nevoia sa impartasesc cu voi o dorinta personala ce ma incearca de aproape un an si pe care asteptam cu nerabdare sa reusesc sa o pun in practica. Este vorba despre a putea fi partener ShoeBox Romania, dorinta pe care am reusit sa o materializez anul acesta pentru prima oara, impreuna cu La Ceai cu Mamici, Pompidoo si Haine de alaptat.

650x163v2-300x75

Pentru a putea intelege de unde aceasta dorinta a mea va spun ca, mica fiind, bunicul meu m-a invatat o poezie pe care sa o spun la gradinita la serbare:

Mos Craciune Mos Craciune / Am sa-ti fac o rugaciune / Jucarii nu am deloc / N-am cu ce sa ma mai joc / Uite ce mi-a mai ramas, / O papusa fara nas / Si-un urat de maimutoi / Fara ochii amandoi / Mos Craciune Mos Craciune / Daca in casa cea pustie / N-ai sa duci o jucarie / Atunci nu-mi adu nici mie / Ca atunci tu nu esti bun / Mos Craciun Mos Craciun.

Dupa serbare, ai mei au fost un pic “apostrofati” – de ce m-au invatat poezii asa triste. Iar eu nu intelegeam: de ce e trist? ce e trist? ca n-am eu cu ce sa ma joc sau ca inainte de a avea ceva nou vreau ca si celalalt de langa mine sa aiba ceva. Pai e Craciunul si lumea trebuie sa fie bucuroasa … Pai EXACT – TOATA LUMEA trebuie sa poata sa aiba un motiv de bucurie!!!

Asa ca, avand aceste versuri inca in minte, ajung in clasele primare unde am avut norocul sa am in clasa copii de la casa de copii abandonati. Copii cu parinti acasa dar pentru care ei erau in plus, ei le stateau in “calea fericirii lor de parinti”. Si zilnic, mama ma trimitea de acasa cu 4 sandvisuri si 4 jumatati de mar. 1 sandvis si o jumatate de mar pentru mine si cate una din fiecare celelalte pentru ceilalti trei copii. Doamne cu cata pofta mancau painea aia proaspata cu unt si cu mai ce o fi fost. Era o senzatie deosebita atunci mai ales ca nu asteptam nici un multumesc in schimb.

Acestea fiind spuse, de cand am aflat de existenta proiectului ShoeBox, mi-am dorit sa fac parte din el. Sa pot si eu ajuta cumva. Sa ma pot implica si eu cumva. O singura persoana poata da putin, dar toti la un loc putem aduce fericirea, poate chiar si pentru o clipa in sufletul celor poate aflati intr-un impas. Imi doresc sa cred ca aceste impasuri sunt trecatoare … imi doresc sa cred ca lucrurile se pot schimba … pentru ca o parte dintre acei copii abandonati pe care i-am avut in scoala primara alaturi, au ajuns sa-si uneasca fortele si au creat o formatie cu care canta extraordinar de frumos. Cu siguranta i-ati vazut si auzit cantand in Bucuresti!!!

Avand cele de mai sus in minte si in gand, ajung acum, mamica de copil superb dar inca un pic egoist in ceea ce priveste ideea de a imparti cu altii (are doar 2 ani si 10 luni) sa-mi doresc si mai mult sa ajut si eu la randul meu si poate, cu aceasta ocazie, prin puterea exemplului sa-i oferi si piticei mele ocazia de a trai un sentiment unic, acela de a darui o bucurie. Dar simt nevoia sa adaug ceva foarte important:

imi doresc sa daruiesc dar nu asa cum o face Mos Craciun pentru ca trebuie spuns si stiut de la inceput: SHOEBOX NU INSEAMNA si NU ESTE MOS CRACIUN. Este un proiect pornit din dorinta de a ajuta neconditionat, este un proiect ce a pornit din suflete de oameni si care se indreapta catre sufletele altor oameni mai mici. Deci NU, NU VORBIM DESPRE MOS CRACIUN, vorbim despre multe altele cand vorbim despre ShoeBox – cadoul din cutia de pantofi: de a imparti, de a educa copiii sa reutilizeze, sa ingrijeasca, sa pastreze, sa imparta, sa aduca o bucurie, de a ne educa pe noi in toate aceste sensuri si mai departe …Shoebox nu vine din eter – vine de la oameni care s-au oprit in loc pentru scurt timp sa ofere in jur un zambet!!!

In concluzie, asa cum bunicul meu, prin acea poezie, mi-a insuflat dorinta de a ajuta asa imi doresc si eu acum sa pot face pentru Maia mea cea mica. Iar faptul ca acest lucru se poate intampla cu ajutorul proiectului ShoeBox, deja mi se pare ca in sfarsit pot spune “Am avut un vis” – de ce am avut ? Pentru ca am reusit sa-l indeplinesc!!!

Detalii despre locatiile ShoeBox 2014 le gasiti aici!

Si daca stiti cazuri de copii defavorizati/saraci/orfani/institutionalizati care ar putea primi cadouri #ShoeBox2014 ? Trimiteti un email la contact@shoebox.ro. Cazurile se vor verifica.

Ioana, mamica de Maia

Ada Chindea

Eu sunt Ada, mamă și o femeie îndrăgostită de oameni și culori și am pornit această comunitate în 2013 în anul în care și eu am devenit mamă. Astăzi, sunt coach transformațional și mă bucur să-mi trăiesc visurile alături de copii, vizitând lumea în timp ce formez noi comunități în cadrul cărora ghidez oamenii să-ți (re) descopere culorile adevarate și astfel să-și trăiască visurile AZI și nu într-o zi.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.